Na temat upowszechniania zasad zdrowego i racjonalnego żywienia rodziny. Przygotowany przez Głównego Specjalistę do spraw Przedsiębiorczości Wiejskiego Gospodarstwa Rolnego i Agroturystyki Małgorzatę Osikę w dniu 24 czerwca.
Na spotkaniu Klubu Różnych Form przeprowadzono pogadankę na temat wartości odżywczych warzyw ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych. W części praktycznej przygotowano sałatkę z kalafiora, uczestnikom rozdano przepisy. Wszystkim bardzo smakowała.
Sałatka z kalafiora ½ średniej główki kalafiora, 2-3 świeże ogórki gruntowe, 2 duże mięsiste pomidory, około 100g szynki konserwowej, około 100g żółtego sera, mała puszka kukurydzy, 1 jajko, 2-3 łyżki posiekanego koperku, 1 mały jogurt naturalny, 1-2 łyżki majonezu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego „Podliszki”, sól, świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, około ½ szklanki mleka (do ugotowania kalafiora).
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.
Wodę zagotowujemy razem z mlekiem i solą, następnie wrzucamy kalafiora, gotujemy tak, aby był lekko twardy, strudzimy. Ser i szynkę kroimy w kostkę. Jajko gotujemy na twardo, studzimy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy,. Ogórek i pomidor kroimy w średniej wielkości kostkę. Majonez łączymy z jogurtem i koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Wszystkie składniki razem mieszamy. I przyprawiamy do smaku. Najlepiej odłożyć sałatkę na jakiś czas do lodówki, aby smaki się „przegryzły”. Smacznego!