Pokaz żywieniowy dla uczestników spotkań „Klubu Różnych Form” 

Pokaz przeprowadziła Małgorzata Osika-główny specj. ds. przedsiębiorczości, wiejskiego gospodarstwa domowego i agroturystyki z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, PZDR Jasło.

 W części teoretycznej pokazu omówiono zasady racjonalnego żywienia rodziny ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania kasz w żywieniu, wartości odżywczej poszczególnych rodzajów kasz. Zachęcano uczestniczki pokazu do wykorzystania w żywieniu kiszonek z warzyw i owoców z uwagi na ich cenne właściwości.

                W części praktycznej pokazu przygotowano: kotleciki jarskie, sałatkę z kiszonych ogórków z fasolką szparagową, sałatkę z kaszy gryczanej, serem feta i pomidorami. Po degustacji uczestniczki pokazu dzieliły się między sobą  wiedzą dotyczącą zakupu dobrej jakości kasz, tradycji przygotowania potraw z udziałem kasz w swoich rodzinach. Na zakończenie pokazu rozdano przepisy na sporządzone potrawy.

Pokaz żywieniowy dla uczestników spotkań „Klubu Różnych Form”

Przepisy na potrawy:

Kotleciki jarskie

40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 2 jajka ugotowane na twardo, 10 dag żółtego sera, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka koperku lub natki pietruszki, bułka tarta, olej, pieprz, sól, zioła prowansalskie, ½ łyżeczki przyprawy curry, szczypta chili.

Ziemniaki, jajka, żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać kaszę mannę i zieleninę, doprawić przyprawami, wyrobić masę i uformować małe kotleciki i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju, podawać z sałatką z kiszonych ogórków i fasolki szparagowej.

Sałatka z kiszonych ogórków

5 kiszonych ogórków, 1 puszka fasolki szparagowej, 1 czerwona cebula, 1/2  małego jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki, sos sałatkowy francuski Knorr

Fasolkę odcedzić z zalewy, poprzekrawać, ogórki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, połączyć wszystkie składniki z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem sosu francuskiego.

 

Sałatka z kaszy gryczanej, serem feta i pomidorami

20 dag kaszy gryczanej palonej, 1 słoik suszonych pomidorów z ziołami, 20 dag sera feta, ½  opakowania rucoli,

Dressing

5łyżek oliwy z pomidorów, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz cytrynowy- wymieszać w słoiczku.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Ser feta pokroić w kostkę, suszone pomidory w paseczki. Wszystkie składniki połączyć z dressingiem

Pokaz żywieniowy dla uczestników spotkań „Klubu Różnych Form”

Pokaz żywieniowy dla uczestników spotkań „Klubu Różnych Form”