W dniu 2 lipca na zajęciach Klubu Różnych Form w pokazie kulinarnym wykonano proziaki z konfiturą, poniżej przepisy.

Proziaki

1 kg mąki pszennej, 1 kefir, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 łyżka  cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, trochę oleju.

            Mąkę dać na stolnicę w kształcie wianuszka. Do środka dać jajko, kefir, śmietanę, sól, cukier, sodę. Wymieszać, aby się rozpuściło wszystko w środku, a następnie zarobić ciasto. Ciasto musi być luźne, na koniec polać olejem i jeszcze raz dobrze wyrobić. Stolnicę posypać mąką rozwałkować ciasto na grubość około 7 mm, wykrawać szklanką krążki. Smażyć na rozgrzanej patelni ceramiczne na oleju lub żeliwnej bez tłuszczu.

Konfitura

2 kg arbuza wypestkowanego i pokrojonego w kostkę; 1,5 kg czereśni wypestkować; 0,5 kg porzeczki czerwonej (dodać trochę wody rozgotować i przetrzeć przez sitko); 1,5 kg cukru, 2 cytryny, 2 pektyny.

Do garnka dajemy wszystkie owoce, przysypujemy warstwami cukrem 0,5 kg. Po godzinie stawiamy na kuchnię i smażymy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodajemy 1 kg cukru wymieszany z dwoma pektynami. Sypiemy po trochę z góry mieszając tak, aby nie zrobiły się kuleczki. Jak się zagotuje smażymy jeszcze 5 minut. Dodajemy na koniec sok z 3 cytryn przecedzony przez sitko i dalej smażymy 2 minuty. Nakładać do wcześniej wyparzonych słoików zakręcać, przykryć dwoma ręcznikami. Po 2 godzinach odkryć pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego!